Hospitalisatieverzekeringen
Sommige hospitalisatieverzekeringen dekken alleen ziekenhuisopnames, andere ook ambulante behandelingen. Sommige dekken supplementen, homeopathie en pijnpompen, andere niet. Voor u zo'n verzekering afsluit, loont het dus om even na te gaan wat inbegrepen is in uw polis, en tegen welke prijs.
Indien u van uw werkgever de kans krijgt om toe te treden tot een collectieve hospitalisatieverzekering, is dat een groot voordeel. In dat geval betaalt de werkgever immers de volledige premie of een deel ervan. Die premies zijn bovendien lager omdat de risico's verdeeld worden over de groep.
Hoe jonger, hoe beter
Wie niet kan deelnemen aan een groepspolis, kan een individuele verzekering nemen. Maar in dat geval moet u eerst een medische vragenlijst invullen. In functie van die antwoorden doet de verzekeraar een voorstel. Een hospitalisatieverzekering sluiten doet u best zo vroeg mogelijk. Hoe jonger u bent en hoe minder gezondheidsproblemen u heeft, hoe gemakkelijker het is om een goede verzekering te vinden tegen een ‘lage' premie. Een gezonde man of vrouw van 25 betaalt immers veel minder dan iemand van 50. Dat komt omdat de verzekeringsmaatschappij aan ouderen een hogere premie vraagt, omdat ze anders niet kan garanderen dat ze de hogere medische kosten zal kunnen terugbetalen. Bij de jonge verzekerden heeft de verzekeraar tijd om te sparen voor de hogere uitgaven op latere leeftijd.
De verzekeraars hebben hun aanbod de jongste jaren sterk uitgebreid. Maar wie zoveel mogelijk risico's wil verzekeren, betaalt wel een hogere premie. Zo kan het zijn dat de verzekeraar de volledige ziekenhuisfactuur betaalt. U moet dan geen supplementen meer betalen voor geneesmiddelen. Ook hulpmiddelen zoals pijnpompen en prothesen kunnen worden vergoed. Er bestaan formules waarbij u de kosten voor en na een ziekenhuisopname terugbetaald krijgt. Ook een medische behandeling thuis of een dagopname in een ziekenhuis kan inbegrepen zijn. Voor alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie en accupunctuur kunnen de verzekeraars ook tussenkomen. Sommige verzekeraars betalen rechtstreeks de factuur aan de arts of het ziekenhuis. Op die manier moet u geen grote bijdragen voorschieten. U moet geen facturen opsturen en het ziekenhuis wordt sneller betaald.
Vergelijken
Wie een individuele hospitalisatieverzekering wil sluiten, kan best eerst een paar contracten vergelijken of laten toelichten door een adviseur. Als u zelf gaat vergelijken, mag u vooral niet vergeten na te kijken wat de verzekeraar biedt als u zwaar ziek wordt. Sommige contracten omvatten een plafonnering van de uitgaven. Andere maatschappijen werken niet met limieten, maar vragen daarom een hogere premie. Ook de lijst van de zware ziektes die gedekt zijn, is niet overal dezelfde. Het kan ook zijn dat de kosten voor een zware ziekte alleen terugbetaald worden op voorwaarde dat u opgenomen wordt in het ziekenhuis. Dat is natuurlijk al een grote geruststelling, maar u moet er wel rekening mee houden dat tegenwoordig ook meer zware ingrepen ‘ambulant' gebeuren (zonder dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen).
Wachtpolis
De aansluiting bij een collectieve hospitalisatieverzekering lijkt op het eerste gezicht veel interessanter dan een hospitalisatieverzekering die u individueel sluit voor uzelf. Maar werknemers die hun bedrijf verlaten, zijn niet langer verzekerd via de collectieve polis. Ze kunnen de verzekering wel individueel voortzetten. Indien u langer dan twee jaar aangesloten bent bij de collectieve polis, moet de verzekeraar u een individuele polis aanbieden zonder bijkomende medische formaliteiten. Er mogen dan ook geen wachttijden ingelast worden. Indien u tijdens de tewerkstelling ziek bent geworden of last hebt gekregen van een medische aandoening, mag de dekking van de verzekering ook niet worden ingeperkt.
Maar de premie van de individuele polis zal natuurlijk aangepast worden aan uw leeftijd. Zo'n jaarpremie kan voor iemand van 55 jaar duur uitvallen. Hoe duur die premie is, hangt af van de gekozen vrijstelling. Maar 500 euro is geen ongewoon bedrag.
Nu kunt u die hoge premies wel vermijden door een bijkomende wachtpolis te nemen terwijl u nog aan het werk bent. U betaalt dan tijdens het wachten een beperkte premie per maand. De premie voor de voortgezette verzekering wordt dan bepaald op basis van de leeftijd bij de start van de wachtpolis.
(Uit De Standaard)